
Facebook jest wart 50 miliardów dolarów?
3 stycznia 2011, 12:46Jak donosi New York Times, Facebook zebrał 450 milionów dolarów z banku Goldman Sachs oraz 50 milionów od rosyjskiej firmy Digital Sky Technologies. Wielkość inwestycji oznacza, że portal Zuckerberga został wyceniony na około 50 miliardów dolarów.

Windows 7 powyżej 20 procent
3 stycznia 2011, 12:01W grudniu Windows 7 przekroczył granicę 20% udziałów w światowym rynku systemów operacyjnych. Najnowszego systemu Microsoftu używało pod koniec ubiegłego roku 20,87% internautów.

Optymalne trzydzieści sześć i sześć
3 stycznia 2011, 11:43Dwaj naukowcy z Albert Einstein College of Medicine na Yeshiva University odkryli, czemu nasze ciało ma temperaturę 36,6°C. Okazuje się, że zapewnia ona idealną równowagę: pomaga zapobiegać infekcjom grzybiczym, a jednocześnie nie jest na tyle wysoka, by koniecznością stało się ciągłe jedzenie na potrzeby szybkiego metabolizmu (mBio).

Debiut Sandy Bridge
3 stycznia 2011, 11:38Intel oficjalnie ogłosił premierę drugiej generacji procesorów Core o nazwie kodowej Sandy Bridge. Najważniejszą zmianą, na którą zwraca uwagę Intel, jest dwukrotne zwiększenie, w porównaniu z GMA 4500, wydajności rdzenia graficznego.

Chińczycy opracowali sposób na zużyty uran
3 stycznia 2011, 11:27Przy wracającej modzie na energetykę jądrową problemem zaczynają być ograniczone złoża uranu. Chińska technologia pozwalająca na przetworzenie i ponowne wykorzystanie zużytego paliwa jądrowego pozwoli zwiększyć wydajność nawet pięćdziesiąt razy.

Złapano nieuchwytny kwas węglowy
3 stycznia 2011, 10:29Istnieje substancja, z którą każdy z nas ma do czynienia na co dzień, ale która uparcie wymyka się naukowym badaniom. To kwas węglowy, który austriackim uczonym po raz pierwszy udało się schwytać i zbadać w gazowej formie.

Anihilacja nie taka prosta
31 grudnia 2010, 19:37Model antymaterii, w tym jej anihilacji ze „zwykłą" materią wydawał się prosty i zrozumiały. Aż do czasu eksperymentów, jakie w CERN przeprowadził międzynarodowy zespół, bombardując cząsteczkowy wodór wolnymi antyprotonami.

Genetyka w służbie cukiernictwa
31 grudnia 2010, 18:48Zespół genetyków zsekwencjonował pełen genom najszlachetniejszej odmiany drzewa kakaowego. Wprowadzenie do niego poprawek ma przynieść więcej rozkoszy smaku miłośnikom wykwintnej czekolady, oraz oczywiście zyski jej producentom.

Ocieplenie klimatu psuje smak herbaty
31 grudnia 2010, 16:49Plantatorzy herbaty ze stanu Asam w północno-wschodnich Indiach twierdzą, że zmiana klimatu wpłynęła na ich uprawy. Nie chodzi przy tym wyłącznie o zmniejszenie plonów, ale o zniekształcenie smaku naparu.

Układ odpornościowy ze zmutowanego DNA wirusa
31 grudnia 2010, 12:23By się rozmnażać, wirusy wprowadzają swój materiał genetyczny do komórek atakowanego organizmu. W przebiegu odwiecznej wojny między bakteriami a wirusami te pierwsze wykorzystały metodę przeciwnika, by wykształcić jeden z pierwszych na Ziemi prymitywnych układów odpornościowych.